mijn verhaal

In 2012 nam ik, na bijna 20 geweldige jaren in het onderwijs, een besluit: ik nam ontslag en stopte met m’n baan in het speciaal basisonderwijs om mezelf op een andere, mooie manier in te zetten voor goed onderwijs, een fijne leeromgeving, blije kinderen en gelukkige leraren.

_

Van in naar vóór het onderwijs

Inmiddels ben ik behoorlijk wat jaren als zelfstandige binnen het onderwijs aan het werk en combineer ik dat met een fijn gezinsleven met een man en twee knullen die middenin de puberteit zitten. Het voelt echt als een ander soort uitdaging om te werken vóór het onderwijs in plaats van werken ìn het onderwijs. Sinds 2008 als beeldcoach voor de pedagogisch / didactische kant (oogvooronderwijs.nl) en later ook voor ontwikkeling op persoonlijk vlak – speciaal voor vrouwen in het onderwijs.

Wat ben ik blij en dankbaar dat ik een bijdrage kan en mag leveren aan het professionaliseren, inspireren en motiveren van mensen in het onderwijs. Want dat is precies wat ik het liefste doe. Zodat de mensen waarmee ik werk kunnen groeien tot een hoogte die ze zelf nooit voor mogelijk hadden gehouden.

Door de jaren heen heb ik heel veel leerkrachten en docenten begeleid. En naast de professionele doelen die tijdens beeldcoaching gesteld werden, was het gebrek aan zelfvertrouwen, vooral bij veel vrouwen, een terugkerend thema. Ik kwam zoveel vrouwen tegen die zich onzeker voelden, die zichzelf klein maakten met beperkende gedachten en daardoor onder andere tegengehouden werden om te groeien in hun vak. Tegelijkertijd maakte die onzekerheid ook dat zij niet volop het leven leidden dat ze zouden willen naast hun werk. Zonde! Ik ervaar inmiddels namelijk zelf dat het ook anders kan. En dat gun ik al die vrouwen ook zo!

1

"Self-confidence is the best outfit.
Rock it and own it."

Alle ballen hoog houden

Ik weet als geen ander wat het onderwijs van je vraagt. Tegelijkertijd is het een hele toffe baan die heel veel voldoening geeft. Ik heb niet voor niets bijna 20 jaar met heel veel plezier en in verschillende functies gewerkt met kinderen die wat extra’s nodig hadden. Eerst fulltime en toen mijn boys binnen 17 maanden na elkaar geboren werden parttime. Het begin van 3 dagen werk in 2 dagen proppen en thuis volop genieten van m’n opgroeiende boys. Ondertussen deed ik ook nog een studie (of twee) en vrijwilligerswerk bij de sportclub. En eigenlijk ging dat me allemaal best prima af.

Ik kreeg vaak de vraag hoe ik dat toch allemaal deed, die ballen hoog houden. Eigenlijk had ik geen idee. Ik deed het gewoon. Om me heen zag ik veel collega’s die alles gaven voor de kinderen in hun klas, thuis alle zeilen moesten bijzetten en ondertussen het allemaal behoorlijk zwaar en veel  vonden. Eigenlijk was dat het begin van mijn interesse in onderwerpen als mindset en balans. Want maakte dat het voor mij anders voelde dan andere vrouwen om me heen?

_

Had ik het altijd alleen maar makkelijk? Nee hoor. Echt niet! Ook ik had m’n momenten, tegenslagen en hobbels te nemen. Ik merkte tijdens dit alles wel dat m’n positieve mindset me heel erg hielp.

Toch, ondanks alles, kwam bij mij een aantal jaar geleden ook het moment dat mijn lichaam vrij plotseling op de rem trapte. Een enorme wake-up call. Wat zich voor de één uit een burn-out of iets dergelijks, was het bij mij een acute hernia die me letterlijk voor lange tijd in ruststand dwong. En niet alleen in ruststand in mijn lijf, ook in mijn hoofd. Na weliswaar een behoorlijke periode van weerstand. Want wat ik voelde en wat ik dacht zat in deze periode duidelijk niet op één lijn. Het bleek tijd om écht naar mezelf te kijken door met mezelf aan de slag te gaan en me op persoonlijk vlak te ontwikkelen.

Daar gingen wel wat maanden over heen kan ik je vertellen. Maanden waarin ik het in eerste instantie allemaal in mijn eentje wilde fiksen. Maanden waarin ik er gaandeweg achter kwam dat ik daar hulp bij nodig had en dat ook mocht vragen, van familie, vrienden, mijn coach, trainers van opleidingen. Ik kan je alvast vertellen dat ik reuze blij en dankbaar ben voor alle hulp én verkregen inzichten!

1

"If you do what you've always done, you'll get what you've always gotten."

Persoonlijke groei

Ik kwam erachter dat ik behoorlijk wat overtuigingen had die mij de weg zaten en dat mijn zelfvertrouwen eigenlijk veel minder groot was dan ik mezelf altijd had voorgehouden. Die overtuigingen en het feit dat ik totaal niet in connectie was met mijn lijf (luisteren naar hoe ik me écht voel) bleken de basis van mijn ‘dis’balans. Ik had een manier, noem het een overlevingsstrategie, gevonden om dat gebrek aan zelfvertrouwen niet te hoeven voelen. Maar ja, als je denkt dat het er niet is, wil dat niet zeggen dat het er écht niet is. 😉

Ook werd ik me bewust dat ik eigenlijk mijn hele leven heel veel dingen deed zoals het ‘hoorde’ in plaats van te bedenken hoe dat voor mij was en of wat ik wilde of nodig had. Wat was het een openbaring dat ik er achter kwam dat ik én voor mezelf kon kiezen én dat mijn omgeving daar helemaal oké was. Want echt, dat was waar ik zo bang voor was en wat mij tegenhield. Ook ik had dat interne stemmetje wat me toefluisterde.

Wat een eye openers!

Is alles nu easy peasy voor mij?  Nee, natuurlijk niet. Ook ik kom nog vaak bepaalde angsten of schaamte ergens voor tegen. En om daarmee te dealen stap ik nog regelmatig uit m’n comfortzone (en dat vind ik echt ook nog wel eens eng of spannend). Wat is er nu anders? Ik herken het sneller, ben me er bewust van, loop er niet meer van weg, ga er mee aan de slag.

DSC_0009(2)

Weet, als je eenmaal de weg van persoonlijke ontwikkeling in bent geslagen, is er geen weg meer terug. Maar… no worries, de reis is soms lastig en confronterend én tegelijkertijd uitdagend en fantastisch. Ik kan je vertellen dat het geweldig is om terug te kijken op het proces waar ik doorgegaan ben en mijn eigen groei daarin zie. Alleen dat al is meer dan de moeite waard en doet mijn zelfvertrouwen nog meer groeien.

En dat gun ik jou ook zo! Mijn ideale wereld is er namelijk één waarin zoveel mogelijk vrouwen zichzelf tot prioriteit maken, een positieve mindset hebben, trouw zijn aan hun gevoel en daardoor zelf weer de regie over hun leven nemen! Ik ben er namelijk van overtuigd dat het leven dan nog veel leuker wordt.

Daarnaast is het mijn missie vrouwen in het onderwijs te inspireren en leren om zich zelfverzekerd en vol zelfvertrouwen voelen. Omdat ik weet dat deze vrouwen dan nog meer voluit kunnen genieten van hun leven en vol passie en plezier hun werk kunnen doen. Zodat ze het verschil kunnen maken voor de kinderen waarmee ze werken.

Want je kunt pas goed voor anderen kunt zorgen als je eerst goed voor jezelf zorgt! En dat leer ik jou heel graag!

Verlang jij er naar om meer vol zelfvertrouwen te zijn en ben jij er aan toe om je krachtig te voelen en voor jezelf durven en leren kiezen? Is de tijd nu aangebroken dat jij in jezelf mag investeren?

En voel je een klik met mij en denk je dat ik jou kan helpen? Laat dan je naam en e-mailadres achter en ik neem contact met je op. 

Inside information!

   Ik kan met weemoed kijken naar hoe snel de tijd gaat en hoe groot m’n puber jongens (2002/2003) al worden. Tegelijkertijd vind ik het heerlijk dat meer hun eigen weg gaan en ik meer tijd voor mezelf, Richard en vrienden krijg.

   Ik zou graag willen dat ik oké ben met m’n lijf. Maar het feit dat ik liever achter dan voor de camera sta en niet graag in korte broek (of erger nog badkleding) loop, maakt duidelijk dat het nog niet zover is.

   Yoga, meditatie en tijd voor mezelf zijn inmiddels een soort must voor me en plan ik altijd bewust in in mijn agenda.

♡  Ik vind mezelf niet zweverig of spiritueel. Toch heb ik, door alles wat ik inmiddels weet en geleerd heb, wel het gevoel dat er meer is tussen hemel en aarde. Don’t know what it is. 😉  Wel kan ik zeggen dat ik ervan overtuigd ben dat alles in het leven gebeurt met een reden.

1

"Je kunt pas goed voor anderen zorgen als je eerst goed voor jezelf zorgt. Start nu! Want de kinderen in je klas hebben jouw beste versie nodig!"